Ventilatie unit

Nieuwbouwhuizen die na 1975 zijn gebouwd zijn uitgerust met een ventilatiesysteem. Deze systemen zijn veelal mechanisch en zorgen voor een toevoer van verse lucht. Dit is nodig omdat huizen sinds dat jaartal standaard worden uitgevoerd met goede isolatie. En als de warmte niet weg kan, kan oude en muffe lucht ook niet worden afgevoerd. Huizen gebouwd na het jaar 2000 bevatten veelal een automatisch ventilatiesysteem. Als jouw woning voor 1975 is gebouwd en je hebt isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren, dan kan je ook baat hebben bij een nieuw ventilatiesysteem. Of misschien is je huidige ventilatiesysteem aan vernieuwing toe. In vele gevallen heb je dan een ventilatie unit nodig.

Wat is een ventilatie unit?

Er zijn vier gangbare mechanische ventilatiesystemen op de markt waarvan er 3 nog veel worden toegepast. Deze systemen hebben allemaal een letter en gaan van A tot en met D. Ventilatie units vind je alleen in ventilatiesystemen B, C en D en deze zorgen voor de af- en aanvoer van lucht. Deze unit vormt dus een belangrijk onderdeel van een ventilatiesysteem. Vaak kun je door een nieuwe ventilatie unit aan te schaffen een oud systeem weer nieuw leven in blazen.

De verschillende ventilatiesystemen

Ventilatie units hebben per systeem een andere functie.

  • Ventilatiesysteem B: in dit systeem zorgt de ventilatie unit voor de aanvoer van lucht, omdat de afvoer natuurlijk wordt gedaan. De lucht wordt via een simpel buizensysteem door de woning getransporteerd waarna het via een verticale afvoerbuis natuurlijk de woning verlaat. Dit systeem is relatief goedkoop en heeft geen ingewikkelde installatie nodig. Echter, omdat er altijd een verbinding is met buiten kan je huis hier wel onnodig warmte mee verliezen.
  • Ventilatiesysteem C: dit systeem is precies het omgekeerde van ventilatiesysteem B. De lucht wordt natuurlijk de woning ingebracht en via bepaalde luchtpijpen weer afgevoerd. De ventilatie unit hier wordt dus gebruikt om de oude lucht af te voeren. Dit systeem is wat betreft de aanvoer afhankelijk van de omstandigheden buiten en kan ook voor warmteverlies zorgen in de wintermaanden.
  • Ventilatiesysteem D: bij dit systeem zorgt de ventilatie unit voor zowel de aan- en afvoer van lucht, omdat het volledig mechanisch is geregeld. Door een ingewikkeld buizensysteem wordt de schone lucht de ruimtes ingeblazen en de muffe lucht wordt afgevoerd. Dit wordt ook wel het balanssysteem genoemd, omdat beide luchtstromen samen werken, maar nooit met elkaar in contact komen. Een balansventilatiesysteem is eigenlijk alleen van nut in huizen met goede isolatie, omdat alleen een volledig afgesloten woning de twee luchtstromen perfect kan balanceren. Kies je voor een balanssysteem met warmterecuperatie, dan wordt de warmte uit je woning hergebruikt en via een warmtewisselaar overgedragen van de oude lucht naar de verse nieuwe lucht. Dit systeem is prijzig, maar erg energiezuinig en kan ook gebruikt worden om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.

 

Het belang van goede ventilatie

Goede ventilatie in een woning is erg belangrijk. Ten eerste zorgt het voor een afvoer van vocht in de lucht, zodat condensatie niet meer plaatsvindt. Dit vocht genereren we door te ademen, te douchen, te koken, af te wassen, enzovoorts. Je zal dus minder natte plekken hebben op je muren en schimmel of houtrot komen niet meer voor. Daarnaast is er ook een groot voordeel voor de gezondheid. Adem je muffe en oude lucht in, dan kun je last krijgen van misselijkheid en hoofdpijn. Het zuurstofgehalte in de lucht is namelijk niet meer op het juiste pijl. De hoge luchtvochtigheid kan problemen geven met ademen en de symptomen van astma en reuma verergeren. Door voor een balansventilatiesysteem te kiezen kun je ook bepaalde filters op de ventilatie unit plaatsen, zodat pollen of bacteriën niet ook mee naar binnen komen.

Keuzes bij het aankopen van een nieuwe ventilatie unit

Er zijn verschillende soorten ventilatie units beschikbaar en deze worden gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende functies. Je kunt een simpele unit aanschaffen, of een unit waar je meerdere opties mee hebt. Hier vind je enkele van deze keuzes.

  • De bediening: je kunt kiezen voor een draadloze bediening of een handmatige bediening. Hiermee kun je de unit instellen op een aantal standen, zoals een eco-stand of een nachtmodus.
  • Automatisch of mechanisch: mechanische ventilatiesystemen moet je handmatig instellen, terwijl automatische systemen dit zelf doen via sensoren die bijvoorbeeld het CO2-gehalte meten of de luchtvochtigheid.
  • Vorstbeveiliging: in de wintermaanden is het mogelijk dat de ventilatie unit bij extreme vorst te koud wordt en automatisch uitschakelt. Vorstbeveiliging beschermt hiertegen.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in een ventilatie unit, dan is de eerste stap in het planproces het vergelijken van offertes van verschillende leveranciers. Dit kun je snel en gemakkelijk doen met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend dus je bent niet verplicht tot aankoop. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen die je vervolgens kunt gebruiken wanneer je een beslissing moet maken wat betreft je nieuwe ventilatie unit.